Fodrer du din hvalp korrekt?

Fodrer du din hvalp korrekt?

Som ny hundeejer vil du din hvalp det bedste. Du vil give din hvalp den bedste start på livet og jeres fælles fremtid. Men hvad er den bedste ernæring til din hvalp? Læs med herunder, hvor jeg kommer ind på betydningen af korrekt fodring af din hvalp, og hvordan du gennem fodring kan forebygge specifikke sygdomsproblemer i at opstå.

Nu går flere og flere familier rundt med overvejelser om at købe hund. Der var den 23. april 2020 en artikel i Sydkysten Weekend omhandlende dét kæledyrs-boom, der opleves under Corona-krisen. At anskaffe sig en hund skal være gennemtænkt – det koster penge, og der er mange forberedelser, inden hvalpen hentes hjem. Ligesom der er arbejde i at sikre og opfylde hundens behov efterfølgende – også når hverdagen melder sig. 

Er du en af de mange som lige nu tæller ned til dagen. Dagen hvor det lille nye familiemedlem skal flytte ind? Når hvalpen bliver 8 uger gammel, er den klar til at flytte ind hos dig og dens ”nye” familie.

Efter hvalpens hjemkomst bliver det dit ansvar som ny hundeejer at opfylde hvalpens basale behov, såsom friadgang til vand samt hvalpens ernæringsmæssige foderbehov. 

Men også ansvar for hvalpens behov for fysisk, social og mental stimulering i hverdagen.

I dette blogindlæg går jeg mere i dybden med, hvorfor korrekt fodring af hvalpen er vigtig. 

 • Det er jer, der skal beslutte, hvilket foder hvalpen skal have.  Skal I fortsætte med det foder, som I fik med fra opdrætteren, eller skal I skifte til et andet foder?
 • Det er også jer, der skal finde frem til den rette mængde foder, som hvalpen skal indtage.  Skal hvalpen have præcis det, som står på foderposen? 
 • I skal derudover bestemme, hvilken fodringsmetode i vil benytte. Har I tænkt jer at fodre den efter måltider, eller skal jeres hvalp have fri adgang til foderskålen? 
 • Når I får en hvalp, er det også jeres ansvar at sørge for dens trivsel og fremtid.  Hvilket grundlag har I for at træffe de bedste beslutninger for jeres hvalp? 

Fra hvalpen er fyldt otte uger, og til den er fuldt udvokset, går den igennem en meget vigtig vækstperiode. Der er flere forskellige faktorer, som påvirker hvalpen i denne udviklingsfase herunder ernæring, genetik og miljøet den vokser op i.

Jeg vil forsøge at belyse, hvilke faktorer som påvirker hvalpen i udviklingsfasen og vækstperioden.

Når du får en lille hvalp hjem, er det vigtigste mål for dig som hundeejer at give den lille hvalp de bedste betingelser og forudsætninger for at opnå et godt og langt hundeliv. Vi anskaffer os jo det lille væsen, fordi vi ønsker at have det i vores liv så længe som overhovedet muligt.

Hvalpens nedavlede genetik fra sin hundemor og hundefar kan du som hundeejer ikke gøre noget ved eller ændre på. Hvalpen har fået halvdelen af sine kromosomer fra tæven og halvdelen af sine kromosomer fra faren, men hvilke specifikke egenskaber der slår ud hos netop din hvalp, er du ikke selv herre over, men afhænger b.la. af genet. 

Genetik er en faktor som opdrætteren har forsøgt på bedste vis at navigere i, når de udvælger deres avlstæver og avlshanner. Stamtavlen for (avls)tæven og stamtavlen fra (avls)hannen kan man nærstudere og forsøge at navigere i for at udvælge det kuld af hvalpe, man helst vil have en hund fra. Er der specifikke sygdomme hos visse racer, som du skal være opmærksom på?

Miljøet hvalpen vokser op i vil afhænge af den nye familie, som hvalpen ankommer til. To hvalpe fra samme kuld, der sendes ud i to forskellige familier, påvirkes forskelligt af miljøet, de havner i. Miljøet din familie tilbyder hvalpen, har også en påvirkning på dens udvikling.

Hvalpens helbredsmæssige udvikling bliver påvirket af faktoren ernæring. Ved at fokusere på fodring, kan du som hundeejer gøre noget aktivt for at påvirke hvalpens vækst. Du vil jo gerne have en sund voksen hund på den lange bane, når hvalpen er kommet gennem sin vækstfase. 

Ernæring kan påvirke hvalpens sundhed og vækst, herunder:

 • Hvalpens kropssammensætning 
 • Hvalpens vækstrate
 • Hvalpens knogleudvikling

Mange har sikkert hørt, at man skal være særlig opmærksom på fodring af de store hunderacer, og det er også korrekt. Det er vigtigt at være opmærksom på, at de store hunderacer har en længere vækstperiode og kraftigere vækst. Dog kommer alle hunde gennem en vækstfase (store som små), men selve forløbet er individuelt. De faktorer som har betydning for din hvalps vækstforløb, er b.la. hvilken hunderace du har, hvilket køn din hvalp er, og hvalpens forventede fuldvoksne størrelse. 

Din hvalps vækstforløb (langsomt eller hurtigt) kan påvirkes af det foder, du har valgt til din hvalp, den fodermængde du giver din hvalp samt din valgte fodringsmetode.

Hvis du fodrer din hvalp, så væksten forløber for hurtigt:

 • Øger du risikoen for, at din hvalp udvikler unormal vækst af dens knogler (knogledeformiteter).
 • Øger du risikoen for, at din hvalp udvikler overvægt.
 • Øges risikoen for hurtigere opståen af kroniske sygdomme hos din hund f.eks. slidgigt
 • Nedsætter du din hunds levetid

Hos Hund og Helbred tilbyder vi ernæringsrådgivning til hvalpe i vækst. Vi giver en status på din hvalp her og nu, og skræddersyer en individuel foderplan til netop din hvalp. Foderplanen understøtter en sund vækst og en optimal indlæringsevne. 

Vi hjælper dig med at minimere risikoen for, at din hvalp udvikler overvægt eller unormal vækst af knogler.