Den årlige sundhedsundersøgelse

Den årlige sundhedsundersøgelse

Det anbefales, at dyrlægen – mindst en gang årligt – foretager et sundhedstjek af din hund.

Ved dette tjek vil dyrlægen gennemgå din hund fra snude til halespids, så eventuelle sundhedsproblemer dermed identificeres og en behandling kan igangsættes. Det årlige sundhedstjek af din hund sker ofte i forbindelse med vaccination og her vurderer dyrlægen om din hund er generel sund og rask. Det årlige sundhedstjek er et billede på hundens tilstand her og nu og dermed desværre ikke en garanti mod sygdom helt frem til det næste sundhedseftersyn – derfor skal du altid kontakte dyrlægen, hvis du mistænker et sundhedsmæssigt problem hos din hund. Hos Hund og Helbred står vi klar til at give dig og din hund en god og stressfri oplevelse på klinikken, samt selvfølgelig en grundig sundhedsundersøgelse.

Hvad undersøger dyrlægen?

Den indledende undersøgelse og spørgsmål

Allerede inden din hund kommer op på undersøgelsesbordet er undersøgelsen i fuld gang, idet dyrlægen lægger mærke til din hunds bevægelsesmønster, dens adfærd eller tegn på om den har problemer med syn eller hørelse. Ofte vil dyrlægen spørge ind til hvordan det går med din hund i hjemmet, hvor meget og hvad den spiser, hvor meget den drikker og hvordan den urinerer og defækerer, samt om du har lagt mærke til nogen ændringer i dens adfærd. Desuden spørges der ofte ind til, om du har planer om at rejse med din hund samt hvordan løbetider forløber, hvis du har en tæve.

Vægt

Undersøgelsen vil ofte starte med at hunden vejes, således at hundens vægt kan indføres i journalen og følges over tid. Ændringer i vægt kan nemlig indikere sundhedsmæssige problemer eller behovet for at skifte foder, f.eks. til et diætfoder ved overvægt.

Hoved

Ofte starter dyrlægen ved hundens snude og bevæger sig bagud. Ved hovedet undersøges kraniets form og symmetri. Ørerne tjekkes for rødme, lugt, forøget mængde ørevoks og andre tegn på øreinfektion. Dyrlægen kan ved mistanke om infektion undersøge den indre øregang hos din hund med et såkaldt otoskop – dette instrument muliggør at se dybt ind i øregangen helt ind til trommehinden. Der kan også udtages en prøve som kan undersøges under mikroskop og fortælle om der er overvækst af bakterier, gærsvampe eller lignende. Din hunds øjne undersøges for om de er åbne, klare og blanke og uden flåd. Mundhule sundheden er meget vigtig for din hunds sundhed generelt og hos en samarbejdsvillig hund kan mundhule og tænder undersøges for tegn på tandsten, tandkødsbetændelse og eventuelle løse tænder. Hvis der ved denne indledende undersøgelse mistænkes problemer anbefales ofte en reel tandundersøgelse under narkose, hvor eventuelle tandsten også kan fjernes.

Hals, bryst og ryg

Herefter vil din dyrlæge mærke på din hunds hals, bryst og ryg for at undersøge for muskeltæthed samt eventuelle ømheder og endda for at finde eventuelle knuder. Der mærkes også efter om der skulle være ømheder eller udfyldninger ved din hunds luft- og spiserør.

Hjerte og lunger

Dyrlægen bruger et stetoskop til at lytte på din hunds hjerte- og lunger. Der høres efter hjertes rytme, styrke og efter eventuelle mislyde, der kan opstå ved sygdomme i hjerteklapperne. På lungerne lyttes efter respirationsfrekvensen og lungelydene – hvis disse er rallende, ru eller pibende kan der være tale om lungesygdom hos din hund, f.eks. lungebetændelse. Det er meget svært at høre noget som helst på en hund der halser. Derfor kan du nogle gange opleve at din dyrlæge puster din hund på snuden eller lukker hundens mund for at forhindre halsen, for at kunne høre hjerte- og lungelydene bedre.

Bughule, mave og kønsorganer

Herefter mærkes på din hunds flanker, mave og lyske efter tegn på ømheder, gasudspilinger, eventuelle knuder m.m. Hos tæver mærkes hele deres mælkeliste igennem for eventuelle tegn på kræft. Desuden inspiceres hunhundens vaginalåbning for tegn på irritation og udflåd, ligesom hendes livmoder mærkes på ved at trykke på hendes mave. Hos hanhunde mærker man testiklerne og penis igennem. På begge køn inspiceres endetarmsåbningen samt hundens analkirtler. Hos nogle hunde bliver analkirtelsekretet nemlig ikke udtømt korrekt og naturligt og dette kan være meget ubehageligt for hunden, og kræve at dyrlægen tømmer dem.

Lemmer

Dyrlægen mærker alle leddene på din hund for- og bagben igennem for tegn på smerte, hævelse, varme og irritation. Nogle gange laves der bøje- og strækkeøvelser for at finde ud af, hvordan din hunds bevægelseskapacitet er, ligesom du kan blive bedt om at gå eller løbe frem og tilbage med din hund for at dyrlægen kan se, hvordan den bevæger sig.

Hud og pels

Under undersøgelsen af de overstående ting har dyrlægen gjort sig et indtryk af din hunds pels og hud. Din hunds hud skal være tør, men ikke for tør og skællende, samt glat og uden irritationer og sår, imens pelsen bør være blank og glat. Hvis din hund har hud- og pelsproblemer, kan det være tegn på et sundhedsmæssigt problem hos din hund, som ofte skyldes et underliggende ernæringsmæssigt problem.

Hvordan forbereder du bedst dig og din hund til sundhedsundersøgelsen?

Før turen til dyrlægen er det vigtigt at du tænker over, hvorvidt du mistænker nogle sundhedsmæssige problemer hos din hund. Hvis din hund f.eks. drikker eller spiser mere eller mindre end den plejer, klør sig mere eller af og til halter, er det vigtigt at, du nævner det for dyrlægen. Desuden er det vigtigt, at du forbereder din hund til undersøgelsen via træning. Det er vigtigt med langsom tilvænning til at få kigget på ører, øjne, tænder m.m. samt at blive rørt over hele kroppen for at din hund ikke synes at det er et overgreb, under undersøgelsen hos dyrlægen. Ved at vænne hunden til at blive håndteret samtidig med at den får masser af godbidder, kan du hjælpe din hund til at få en god og stressfri oplevelse hos dyrlægen.

Hvis du er i tvivl om hvordan du bedst muligt træner din hund til dyrlægehåndtering, så tøv ikke med at kontakte os på

tlf. 56 14 18 00 eller på mail info@hundoghelbred.dk

Du kan også anvende vores kontaktformular her på hjemmesiden.